+31 35 711 0876 Support Center   Remote Help

Cloud Computing

Cloud Computing is een methode waarbij infrastructuren, platforms en/of software services over verschillende computers verdeeld worden. Deze onderdelen kunnen via een web interface benaderd worden. Een van de oudste en bekendste voorbeelden van Cloud Computing is bijvoorbeeld het afnemen van een webmail account (bijv. Hotmail, Gmail, Yahoo, etc.). Via een login komt de gebruiker bij de mail, die zich fysiek op gedeelde servers en computersystemen bevindt.

Een Cloud Platform is een platform waarmee ontwikkelaars enerzijds applicaties kunnen maken die in de cloud draaien en anderzijds services van de cloud kunnen gebruiken. Een combinative van beide is eveneens mogelijk. Andere namen voor een dergelijk platform zijn ‘on-demand platform’ of het bekendere ‘Platform as a Service’ (PaaS).


Software As A Service
Software as a service, vaak afgekort als SaaS, ook wel eens Software on Demand genoemd, is software die als een online dienst wordt aangeboden. U hoeft de software niet aan te schaffen, maar sluit een contract per maand per gebruiker bij ons af, eventueel in combinatie met andere parameters. Mega Bite zorgt voor installatie, onderhoud en beheer, de gebruiker benadert de software vanaf het datacenter van Mega Bite via het internet.  SaaS is een nieuwe vorm van Application Service Provider (ASP) diensten.

Onze SaaS diensten zijn:
 • Office 365
 • Hosted Exchange
 • Google Apps

Voordelen SaaS:
 • U hoeft de software en de daarvoor benodigde hardware niet aan te schaffen, maar betaalt slechts voor het gebruik ervan.
 • Elke gebruiker werkt met dezelfde software-versie.
 • De software en hardware wordt niet bij u geïnstalleerd, maar in het datacenter van Mega Bite. U heeft toegang tot de software via Internet.
 • Mega Bite verzorgt het applicatiebeheer, zoals het maken van back-ups, het onderhoud en de installatie van nieuwe versies en updates, beveiliging tegen ongeautoriseerde toegang, en dergelijke.


Platform As A Service
Het grote verschil tussen SaaS en PaaS is dat u bij PaaS uw eigen virtuele server(s) creëert binnen ons datacenter, waarop u uw eigen software draait. Mega Bite zorgt voor een optimale uptime van het systeem, maakt automatisch backups en geeft toegang tot de servers.

Onze PaaS platform zorgt voor een veilige goed beheerde basis voor uw servercapaciteit en functies. U neemt de rekenkracht, geheugen en data-opslag af die u nodig heeft, waar wij de volledige installatie van server en integratie van de clients verrichten. De infrastructuur heeft een hoge beschikbaarheidsgarantie van 99,8% en u hoeft zich geen zorgen meer te maken over componenten, afschrijvingen, airconditioning en alle andere zaken die tijd en geld kosten.

Voordelen PaaS:
 • U betaalt voor onze PaaS-oplossing een vast bedrag per maand waarbij geen hoge opstartkosten mee gemoeid zijn.
 • Bovendien beschikt over een flexibele, online omgeving die u eenvoudig kunt opschalen als de business dit vereist.
 • Bijkomend voordeel is dat ServerDirect milieuvriendelijk is omdat het energieverbruik veel lager ligt dan bij traditionele servers
 • Flexibele afname van CPU, memory en storage die past bij uw omgeving
 • Een gecentraliseerde infrastructuur die altijd en overal beschikbaar is

Nadelen Cloud Computing
In het voorgaande hebben we vooral uit de doeken gedaan waarom Cloud Computing zo goed is. Er kleven echter ook enkele nadelen aan vast.

Afhankelijkheid van netwerk
Het duidelijkste nadeel van cloud computing is dat je afhankelijk bent van de internetverbinding.  Hoe betrouwbaar en snel is deze (bandbreedte, overboeking, latency)? Vaak moet er geïnvesteerd worden in een betere verbinding en zal er ook een redundantie hierin gewenst zijn (twee internetverbindingen van verschillende aanbieders). Op zich is dit geen probleem: Mega Bite levert eigen internetverbindingen  op vrijwel alle grote netwerken zoals KPN, Bbned, UPC en Ziggo. Maar de maandelijkse kosten zullen hoger uitvallen als u hogere garanties stelt en snelle verbindingen eist.

Afhankelijkheid van de Cloud aanbieder
We zeggen het eerlijk: U maakt zich met Cloud diensten ook afhankelijk met de aanbieder, zoals Mega Bite. Ook in ons datacenter kunnen storingen optreden. In het verleden zijn cloud diensten van Microsoft, Google en Amazon al een aantal keer geveld door grote storingen. Daarnaast kan ook ons netwerk aangevallen worden door hackers. U kunt er van uitgaan dat de beveiliging vanuit ons datacenter beter is geregeld dan wanneer u uw data in uw eigen omgeving onderbrengt, maar daar tegenover staat dat servers in een datacenter aantrekkelijker is voor hackers om op in te breken.

Data buiten de deur
Voor veel bedrijven is het een voordeel om hun data in een veilig datacenter onder te brengen, maar sommige bedrijven en organisaties mogen dit wettelijk niet. Dit betreft niet alleen streng beregelde ondernemingen zoals banken, maar bijvoorbeeld ook bedrijven die privacy-gevoelige informatie in huis hebben.