+31 35 711 0876 Support Center   Remote Help

Trage verbinding? Schuld van Windows 10!

Vraag:

Waarom heb ik een trage verbinding op mijn Windows 10 computer?

Tags: Waarom, trage, verbinding, windows, 10, computer, laptop, wudo, update, upload, bandbreedte
Antwoord:

Windows 10 kaapt default de uploadbandbreedte om andere pc's te updaten.

Microsoft heeft een manier gevonden om goedkoop en efficiënt updates voor Windows 10 naar miljoenen pc's uit te rollen. Standaard staat in het besturingssysteem de optie geactiveerd om via peer-to-peer (p2p) updates te verspreiden.

De technologie wordt door Microsoft 'Windows Update Delivery Optimization' (WUDO) genoemd. WUDO staat standaard geactiveerd in de Windows 10 Home en Pro edities. Dit p2p-mechanisme verspreidt op een torrentachtige manier updates van een geüpdatete computer naar clients die nog geen update hebben ontvangen. Hiermee ontlast Microsoft zijn eigen officiële updateservers. Dat scheelt het bedrijf bandbreedte en dus geld.


Dienst decativeren

Microsoft heeft maandag aangegeven dat het WUDO niet gebruikt om de volledige Windows 10 upgrade naar gebruikers van Windows 7 en 8 te verspreiden. Het bedrijf zweert plechtig hiervoor alleen Windows Update te gebruiken. Wel wordt WUDO aangewend om nieuwe updates voor het OS te vespreiden via TCP-poort 7680 en UDP-poort 3544, zo ontdekten gebruikers vrijdag.

Gebruikers kunnen de dienst deactiveren door genoemde poorten te blokkeren of door de instellingen in Windows 10 aan te passen. Hieronder zie je in een screenshot uitgelegd hoe je voorkomt dat je upload ingenomen wordt door Microsofts updateprocessen.

 
Terug naar het Knowledge base overzicht