+31 35 711 0876 Support Center   Remote Help

Werking Outlook 2003 in combinatie met een Exchange 2010 server

Vraag:
Bij het deleten van mailtjes in mijn outlook, krijg ik een foutmelding, of de mailtjes worden niet weg gegooid.

Tags: exchange 2010, outlook 2003, error, deleting, polling, frequency
Antwoord:
Wanneer je Outlook 2003 in Online Mode draait, vertrouwt Outlook op UDP notificaties om het scherm te verversen. Wanneer je bijvoorbeeld een bericht verwijdert zal Exchange, na een succesvolle verwijderding,  aan Outlook terugkoppelen dat het bericht niet meer in de huidige map getoond moet worden maar bijvoorbeeld in de map Deleted items. Het zelfde zie je als je Outlook op twee computers aan hebt staan en op de ene computer een mailtje verwijdert, ook Outlook op de andere computer wordt op de hoogte gebracht van de verwijdering en zal het scherm aanpassen.

Het probleem met Outlook 2003 in Online Mode is dat Exchange 2010 geen UDP notificaties meer geeft. Hierdoor valt Outlook 2003 terug op ‘plan B’, namelijk dat hij periodiek aan Exchange vraagt of er nog updates zijn voor de schermweergave. De standaard polling interval is 60 seconden.

Wat betekent dit voor de gebruikers? Als een gebruiker een mail verwijdert dan blijft het bericht gewoon in beeld staan, als gebruiker hem nogmaals probeert te verwijderen geeft Outlook een ‘An unknown error has occurred’ of ‘Er is een onbekende fout opgetreden’. Na afsluiten en weer opstarten van Outlook is het bericht wel verwijderd, hoewel gebruiker ook gewoon maximaal 60 seconden kan wachten tot Outlook het scherm ververst.

Er zijn 3 min of meer bruikbare oplossingen voor dit verschijnsel:
  • Schakel over op Cached mode. Houd rekening met het OST-bestand wat Outlook aan zal maken, niet geschikt voor Outlook op Terminal Servers.
  • Upgrade naar Outlook 2007 of hoger.
  • Verklein de polling interval naar 10 seconden, wat het minimum is wat door Outlook 2003 ondersteund wordt.
Dat laatste kun je doen door op de servers met de Client Access rol de volgende registry key aan te maken:

Subkey: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\MSExchangeRPC\ParametersSystem
Type: DWORD
Naam: Maximum Polling Frequency
Waarde: 10000 (decimaal)

Zorg wel dat minimaal Update Rollup 1 voor Exchange 2010 geïnstalleerd moet zijn. Deze wijziging geldt voor alle connecties die nu met de server gemaakt worden, bestaande connecties gebruiken nog de oude waarde.

Een echte oplossing is dit niet, maar het zorgt er wel voor dat de overlast iets beperkt wordt.

Terug naar het Knowledge base overzicht