Op 8 april aanstaande stopt Microsoft na 12 (!) jaar met de ondersteuning van Windows XP in de vorm van beveiligingsupdates. Er wordt verwacht dat hackers wereldwijd massaal de aanval zullen openen op de nog honderden miljoenen pc’s wereldwijd (XP heeft op dit moment nog een marktaandeel van een kleine 30 procent).

Apple lanceerde de afgelopen weken een iOS 7 update, gevolgd door de 10.9.2 OSX update waarin een pijnlijke SSL bug werd opgelost, gevolgd door een reeks aan patches voor OSX 10.8 (Mountain Lion) en 10.7 (Lion). Snow Leopard (Mac OS X 10.6) blijft buiten schot. Is dat erg, voor een besturingssysteem van 4,5 jaar oud en een gebruikersgroep die niet snel moppert en doorgaans vlot opwaardeert naar de meest recente versie?  

Ja, dat is erg. Het grote marktaandeel van Windows XP is deels te verklaren uit het feit dat het gewoon een erg goed besturingssysteem was. XP was voor z’n tijd veilig, stabiel, veelzijdig, snel en had redelijk bescheiden systeemeisen. En dat geldt ook voor Snow Leopard. Snow Leopard was de grote ‘patch’ voor Leopard (10.5), waarin allerhande vernieuwingen zaten die het echter nog niet allemaal even goed deden, op dezelfde manier als waarop Mountain Lion veel tekortkomingen van Lion oploste.

Bertrand Serlet, destijds SVP of Software Engineering schokte de Apple-community dan ook tijdens de aankondiging van Snow Leopard op WWDC 2009 dan ook met de mededeling dat er geen nieuwe functies in het OS zouden zitten. Dat was sinds Max OSX 10.1 Puma niet meer gebeurd. Maar dat nam niet weg dat met Snow Leopard de transitie naar 64-bit compleet was; een monsteroperatie die 3 OS-releases duurde.

Minder dan 1,5% van alle computers ter wereld draait nog Snow Leopard. So what, zou je zeggen. Dat komt neer op z’n 20% van alle Macs terwijl dit een jaar geleden nog zo’n 35% was. Alhoewel het marktaandeel van Snow Leopard dus snel daalt, was het dus één van de meest populaire OSX versies. En dat zal ook nog wel even zo blijven, aangezien Snow Leopard de laatste OSX-versie was die PowerPC applicaties ondersteunde middels Rosetta. Vergis je niet, er zijn nog steeds tal van gebruikers die oudere hard- en sofware gebruiken. Dus ook al draaide Snow Leopard zelf niet op de PowerPC, oudere apps uit het pre-Intel tijdperk deden en doen het vaak nog prima dankzij Rosetta-emulatie.

En gebruikers zijn dol op Snow Leopard, net als ik destijds. Een jaartje geleden stemde de helft van het MacRumors forum op Snow Leopard nadat hen gevraagd was wat hun favoriete (Mac) OSX release was. Gebruikers genoten van de snelheid en het feit dat Snow Leopard een flink aantal gigabites op hun harde schijf vrijmaakte na installatie. Persoonlijk denk ik met weemoed terug aan Front Row, dat met OSX 10.7 de nek werd omgedraaid waardoor ik tegen wil en dank op XBMC moest overstappen. En de prachtige wallpapers van de Siberische Tijger die mijn desktop sierden. Bij het aanzetten van de beamer, aangesloten op mijn MacBook Pro was dat het eerste wat mijn studenten zagen in het verduisterde lokaal: het prachtige roofdier dat alle aanwezige Windows-gebruikers eventjes subtiel inpeperde dat ze toch echt moesten gaan opletten in de les.

Apple moet zich het lot van de resterende Snow Leopard gebruikers aantrekken: eenvijfde van je gebruikers blootstellen aan een ernstige SSL-bug is onacceptabel. Patchen, die handel. Zeker aangezien de Apple community nooit een ‘roadmap’ van hun OS-support te zien krijgt; je weet nooit wanneer de stekker uit je besturingssysteem wordt getrokken. Pech, moet je maar upgraden, zeggen velen. Je kunt zeggen wat je wilt over Windows 8, als je wilt kun je er nog steeds VisiCalc op draaien (een DOS-applicatie van 64kB uit 1983, dat je het even weet).

Dit is natuurlijk een absurd voorbeeld, maar veel Mac-gebruikers draaien niet de meest recente versie van OSX. Met reden, want OSX 10.9 Mavericks is nog verre van volmaakt. Het één en ander heeft waarschijnlijk te maken met het moordende jaarlijkse release cyclus van OS X, terwijl met het ten tijde van Snow Leopard een stuk rustiger aanpakte.

onemorething.nl

Published On: 04-03-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht