Windows XP lijkt nu echt op zijn retour. Zij het tergend langzaam. Windows 7 vult het gat, en daarmee lijkt het vooral de zakelijke markt dat afscheid neemt van XP, en niet de consument.

Volgens de laatste cijfers van Netmarketshare, dat op eht web meet waarmee mensen het internet opgaan, is het aantal Windows XP-machines in juli wereldwijd met 0.5 procentpunt gedaald. Daarmee is de totale daling van Windows XP sinds begin dit jaar 4,5 procentpunt, van 29,23 procent marktaandeel in januari tot 24,82 procent in juli.

Daarmee lijkt dan toch de zo lang verwachte (en gehoopte) vervanging van het antieke besturingssysteem te zijn ingezet. Maar, wellicht tot groot verdriet van Microsoft: de marktaandelen van Windows 8 en Windows 8.1 blijven marginaal (en stabiel) op 6 tot 6,5 procent. Windows 7 vult wel het gat dat XP achterlaat. In dezelfde periode vanaf januari pikte Win7 een winst op het marktaandeel van 3,7 procentpunt en heeft nu 51,22 procent van de markt in besturingssystemen.

De cijfers van Netmarketshare verschillen nogal, merkt The Register terecht op, van die van Statcounter, dat eveneens via internetgebruik meet maar op punten een andere methodiek gebruikt. Volgens Statcounter heeft XP nog maar 15,5 procent van de markt. Wel zijn de trends hetzelfde: XP daalt, Windows 7 stijgt en Windows 8 en 8.1 komt niet van zijn plaats in de marge.

Zakelijke markt zet de trend

Dat Windows 7 profiteert van XPocalypse is geen verrassing: het zijn vooral bedrijven en overheden die nu de slag maken van Windows XP naar een nieuw besturingssysteem. Windows 7 heeft zich al bewezen en is voor veel IT-afdelingen makkelijker en in hun ogen stabieler om te deployen dan Windows 8, dat de nieuwe Vista aan het worden is.

Gartner meldde begin deze maand al dat bedrijven nu in toenemende mate bewegen richting Windows 7 en Windows 8.1 links laten liggen. Daarnaast, zo zei het analistenbureau, zal de migratie vanaf Windows XP in de zakelijke markt voor een algehele opleving van de pc-markt zorgen.

webwereld.nl

Published On: 04-08-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht